Manifesto

Již více než 260 let pivovar Velké Březno hrdě shlíží z břehu Labe. Jeho mistři, věrni české pivovarnické tradici, odmítají výstřelky moderních technologií a spoléhají se výhradně na svoji intuici, poctivou ruční práci a kvalitní místní suroviny. Velkobřezenští sládci zkrátka moc dobře vědí, že pivovar
 není továrna a pivo není šroubek. Vše zde má svůj čas, neboť dobré
 věci nelze uspěchat. A tak i vy nyní trochu zpomalte a nechte se unášet příběhem piva, jež se řídí zákony staré školy.

Pivo staré školy

Historie

Březňák je tradiční české pivo, jehož historie sahá až do roku 1753. Jméno značky je odvozeno nejen z názvu obce, ale také od kvality ležáků vařených v měsíci březnu. Pivovar je spojen s řadou osobností, ovšem tou nejvýznamnější byl bezpochyby hrabě Karel Chotek, který ho vlastnil až do počátku 20. století. Navzdory mnohým změnám vlastníků funguje pivovar nepřetržitě již 260 let. Za tu dobu získal Březňák celosvětový věhlas, vyvážel se do USA, Afriky, Jižní Ameriky, a dokonce byl dodáván i britské Sněmovně lordů.

Cibich

V roce 1906 propůjčil Březňáku svoji tvář vážený drážní inspektor ve Velkém Březně pan Viktor Cibich, jehož podobizna zdobí logo dodnes. Za vyobrazení své osoby na etiketách Březňáku získal pan Cibich doživotní rentu 30 piv týdně. Záhy se ukázalo, že dobře živený, svátečně oděný padesátník s pečlivě upraveným plnovousem a doutníkem byl tou správnou volbou. Díky pohodě, která z něj přímo vyzařuje, si portrét pana Cibicha vypůjčila piva z celého světa.

Region

Obec Velké Březno leží v ryzím regionu polabské kotliny. V její blízkosti se nachází Porta Bohemica - Brána Čech, kterou řeka Labe vstupuje do Českého středohoří. Údolí Labe je bohaté na úrodnou půdu a výbornou pramenitou vodu, jež tvoří hlavní předpoklady pro výrobu skvělého piva. Proto není divu, že zde před více než 260 lety vyrostl náš pivovar. A stejně jako v okolních pískovcových skalách i v našem pivovaru jako by se zastavil čas.

Zavřít novinky